Fysiotherapie Loppersum

Header afbeelding

Uw fysiotherapeut in Loppersum

U kunt bij ons zonder verwijsbrief of toestemming van de huisarts of specialist terecht. Daarnaast kunt u zelf aangeven door welke therapeut u behandeld wilt worden.

Adresgegevens

De Schepperij 2
9919 HJ Loppersum

Tel: 0596 572966
E-mail: info@fysio-loppersum.nl

Openingstijden

Maandag: 07.00 - 18.00
Dinsdag: 08.00 - 18.00
Woensdag: 07.00 - 14.00
Donderdag: 08.00 - 18.00
Vrijdag: 07.00 - 17.00

Incontinentie

Incontinentie is het ongewild verlies van urine en/of ontlasting. De meeste mensen met incontinentie hebben last van urine-incontinentie.

Vaak begint het met een klein ‘ongemak’:u verliest zomaar een paar druppels urine. Gewoon als u lacht, iets optilt, tijdens het hoesten of terwijl u aan het sporten bent. Bij een inspanning, klein of groot, is er dan sprake van urine-incontinentie. Deze vorm van incontinentie wordt ook wel stressincontinentie genoemd.
Er zijn verschillende oorzaken mogelijk voor het ontstaan van stressincontinentie zoals een zwangerschap, bevalling, overgang, operatie en psychische factoren. Vaak is de incontinentie terug te voeren op het niet goed functioneren van de bekkenbodemspieren. Deze spieren onderin het bekken vormen samen de bodem. Ze geven steun aan de blaashals zodat deze gesloten blijft als de blaas zich vult, ook bij plotselinge druk zoals bij hoesten of lachen. Wie gaat plassen, ontspant zijn bekkenbodem. Dan gaat de blaashals open en kan de urine wegstromen. Bij iemand met stressincontinentie werken de bekkenbodemspieren meestal niet goed als het gaat om het ondersteunen van de blaas tijdens buikdrukverhogende momenten.

Een andere vorm van incontinentie is aandrang- ook wel urge-incontinentie genoemd. Hierbij heeft iemand vaak sterke en/of plotselinge aandrang om te plassen. De aandrang kan zo sterk zijn dat het toilet niet meer op tijd kan worden bereikt.

De impact die incontinentie heeft op het dagelijks functioneren verschilt van persoon tot persoon. Soms gaan mensen bepaalde situaties vermijden uit angst. Er zijn mensen die amper meer de deur uit durven,bang om een ‘ongelukje’ te krijgen of niet in de buurt van een toilet te zijn. Lichamelijke inspanning wordt vermeden.

Urine-incontinentie is een veel voorkomend verschijnsel,ongeveer 800.000 mensen hebben hier in mindere of meerder mate last van. Toch wordt er nog steeds niet openlijk over gesproken. Jammer,want er is veel aan te doen.

In onze praktijk wordt hiervoor speciale fysiotherapie aangeboden: Bij de intake proberen we, door middel van een uitgebreide vragenlijst, eerst goed in kaart te brengen wat uw probleem is en of wij daarbij iets voor u kunnen betekenen. Is dit het geval dan wordt er een behandelplan opgesteld en gaan we samen met u aan de slag.

Over het algemeen komen, indien van toepassing, de volgende aspecten aan bod:

  • uitleg anatomie
  • advies t.a.v. toilethouding en –gedrag
  • invullen van vragenlijsten
  • adviezen t.a.v. voeding en drinkgewoonten
  • blaastraining
  • bekkenbodemoefeningen

Wij behandelen niet inwendig en werken niet met myofeedback.